A beteg kislány, aki életmentő trendet teremtett

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kértétek, hogy írjunk Alexandra (Alex) Scottról, mi pedig nagy örömmel teljesítjük is. A kis Alex ugyanis rövid élete alatt nagyon sokat tett. Egy jótékonysági trend megteremtője lett.

Alex Scott 1996 januárjában született a connecticuti Manchesterben. Három fiútesója volt, akiket nagyon szeretett. Nem sokkal az első szülinapja előtt kiderült, hogy sajnos neuroblastomája van. Ez az idegrendszer rosszindulatú daganata, ami főleg gyerekeket érint. A daganat leggyakrabban a mellékvesében jelentkezik, de lehet a gerinc mentén is, mellkasban, a medencében, hasban.

Az orvosok azt mondták a szülőknek, ha a kislány le is győzi a rákot, akkor sem valószínű, hogy járni fog. Alex erre rácáfolt, amivel megmutatkozott nagy küzdőereje.

Sokáig úgy tűnt, a kislány meggyógyul, ám a rák sajnos visszatért. 2000-ben, négyéves korában őssejt beültetést kapott, ez a rák egyik kezelési módszere, amiben egészséges sejteket adnak a betegnek, hogy azok szaporodhassanak.

Forrás: alexslemonade.org/
Forrás: alexslemonade.org/

Amíg tartott a kezelés, Alex azt mondta anyukájának, hogy limonádés standot szeretne állítani, ha kijön a kórházból. Azt tervezte, hogy az ott befolyt összeget az orvosoknak adja, hogy más gyerekeket is tudjanak gyógyítani. Így is tett, bátyja segítségével felállították a standot és 2000 dollárt gyűjtöttek az őt kezelő kórháznak.

Alex minden évben megismételte az akciót, a története pedig a világ minden tájára eljutott. Így mások is hasonló gyűjtésbe kezdtek. A bevételt pedig annak a rákkutatást támogató szervezetnek adományozták, amit Alex és a szülei hoztak létre.

Sajnos Alex 2004-ben, 8 évesen meghalt. Azzal a tudattal ment el, hogy addigra már egymillió dollárt sikerült gyűjtenie az ügyre. A családja a mai napig vezeti a jótékonysági szervezetet, amiről ide kattintva olvashattok angolul.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.