Befolyásolhatja az iskolai vizsga eredményét, hogy milyen teremben írják azokat a diákok

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Született egy kutatás nemrég, ami meglepő eredményre jutott: befolyásolhatja a diákok vizsgáinak eredményét az, hogy milyen teremben írják a dolgozatot.

A kutatók szerint ez a magas mennyezet miatt van így. Általános-és középiskolában, illetve az egyetemen a diákokat kis termekben vagy előadótermekben tanítják. De ha vizsgák vannak, ahol egyszerre sok embernek kell dolgozatot írnia, akkor nagy termekben, például tornatermekben, aulákban helyezik el őket.

Ez egy észszerű megoldás, de a legújabb tanulmány szerint a nagy belmagasságú termek befolyásolhatják a koncentrációval kapcsolatos agyi tevékenységet.

A tudósok 2011 és 2019 között egy ausztrál egyetem három kampuszán több mint 15 ezer diák adatait elemezték, és megvizsgálták azoknak a helyiségeknek a mennyezetmagasságát is, ahol vizsgáztak.

Unsplash

Figyelembe vették az addigi eredményeket, a diákok életkorát, a tantárgyat, és azt is, hogy valaki vizsgázott-e korábban az adott tárgyból. A tudósok arra jutottak, hogy a normál és a magas mennyezetű szobákban ülő diákok teljesítménye között jelentős különbség volt.

A tanulmány vezetője, Isabella Bower hangsúlyozta: ezeket a termeket sokszor nem arra tervezik, hogy vizsgákat írjanak benne, hanem hogy tornaórákat, kiállításokat, rendezvényeket lehessen tartani bennük. „A nagy belmagasságú termek a jelek szerint hátrányos helyzetbe hozzák a diákokat” – nyilatkozta. A kutatók azt még nem tudják, hogy ennek mi a pontos oka. Most meg kell vizsgálniuk, hogy hogyan változik az agy működése a magas termekben és hogy ez minden diákot egyformán érint-e.

Feltételezéseik azért vannak. Például a nagy tornatermek terei rosszul szigeteltek és sokszor hidegek: az alacsonyabb környezeti hőmérséklet pedig bizonyítottan csökkenti a hatékony gondolkodást a fiatal felnőtteknél. De a hatékony gondolkodásnak a zsúfoltság sem tesz jót, így ez is lehet egy magyarázat. Végül pedig: könnyen elképzelhető, hogy csak arról van szó, hogy egy kis teremben a diákok hatékonyabban tudnak csalni a vizsgákon, hiszen sokan vannak és csak egy-két ember figyel rájuk. (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."