Ezek a világ legfurcsább versenyei – 1. rész

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Régebben írtunk már nektek a híres sajtgurító versenyről, a világ legcsúnyább kutyája versenyről, és igyekszünk beszámolni a lehető legabszurdabb világrekordokról is. De olyan jó versenyek vannak még szerte a Földön, hogy vétek lenne nem csokorba szedni őket! Első cikkünkben öt vicces, létező világbajnokságot mutatunk be nektek. A folytatás egy második cikkben várható.

Feleségcipelő bajnokság

Az eredeti, finn nevén elhíresült eukonkanto az úgynevezett feleségcipelő bajnokságot jelenti. Ebben a férfi sportolóknak egy nővel a nyakukban kell teljesíteniük a versenyt, sokszor sártengeren és akadályokon át. Ha a sportolónak nincs felesége, akkor mást is vihet a nyakában, de a nőnek legalább 18 évesnek kell lennie és nem lehet kevesebb 49 kilónál (ha mégis, súlyozott hátizsákot kap). A világ országaiban selejtezőket rendeznek, hogy eldöntsék, ki képviselheti nemzetét a finnországi világbajnokságon. A feleségcipelést többfajta stílusban lehet űzni, a lenti videóban az idei nyertest lehet látni. Az első helyezett jutalma a feleség súlyának megfelelő mennyiségű sör.

Bajusz- és Szakáll Világbajnokság

Egy verseny, ami a férfiak arcszőrzetéről szól: akié a leghosszabb, legextrémebb, legkreatívabb, az nyer. A világbajnokságot kétévente rendezik meg, egyszer Európában, egyszer pedig más földrészen. A férfiak igyekeznek ötletesen fésült szakállukkal és bajuszukkal meglepni a közönséget, az alkotásokat pedig egy zsűri értékeli. A 2023-as Bajusz és Szakáll Világbajnokságon egyébként egy magyar férfi, Járomi Zsolt is nyert. A természetes magyar bajusz kategóriában már negyedjére győzött. A hazai versenyzőket a Magyar Bajusz Társaság fogja össze. Ez pedig itt egy 2017-es texasi verseny:

Gilisztabűvölő világbajnokság

Először is: fúj. Másodszor: meglepően sok embert érdekel a gilisztabűvölés, aminek a legnépszerűbb versenyét az angliai Willastonban tartják, de a kanadaiak és az amerikaiak is próbálkoznak vele. A gilisztabűvölés lényege, hogy a versenyzők minél sikeresebben csalogassák a férgeket a föld felszínére. 18 szabály van, ezek többek között előírják a versenyzőknek, hogy milyen módszerekkel csalhatják elő a gilisztákat és milyenekkel nem. Például ásni nem szabad, zenével lépre csalni őket igen. Ja, és a gilisztákat a végén vissza kell tenni a földbe, nehogy felfalják őket a madarak. A jelenlegi világrekordot 2009-ben állította fel egy akkor 10 éves lány, aki 567 gilisztát csalt ki a földből a vb során.

Lábujjszkander-világbajnokság

Nem csak a karos birkózásnak vannak rajongói, hanem a lábujjasnak is. A lábujjbirkózás bajnokságát évente rendezik Észak-Angliában. A versenyben két lábujjbirkózó mezítláb lép be a négyszögletes ringbe, leülnek a földre, összeakasztják a lábujjaikat és harcolnak egymással. Persze nem lehet csak úgy bármilyen lábbal odamenni: a verseny kezdete előtt egy ápoló megvizsgálja a versenyzők lábának tisztaságát, és azt is, hogy van-e valakinél „rejtett fegyver”. Az nem világos, hogy mégis milyen fegyvert lehet két lábujj közé szorítani. Néhány részlet a tavalyi versenyről:

Heavy metalra kötés bajnokság

Arról már írtunk a Micsináljak? című sorozatunkban, hogy miért jó kötögetni, de az igazán bevállalós emberek mindezt heavy metálra csinálják, ráadásul egy világbajnokságon. Az ötlet állítólag onnan indult, hogy egy finn újságíró rádióinterjúra hívta a helyi kézműves szakembereket, akik az interjú teljes ideje alatt kötögettek – még akkor is, amikor a szünetben megszólalt a metálblokk. Finnország amúgy is a heavy metál földje, és kötögetni is sokan szeretnek, ezért megszületett a felvetés, hogy hátha van a két hobbinak közös rajongótábora. És van: a versenyen egy heavy metál koncert alatt kell táncikálni és kötögetni. A tavalyi bajnokság elmaradt, de a szervezők megígérték, hogy idén újra megtartják.

A cikk következő részében öt újabb abszurd versenyt mutatunk meg nektek a világból.

Kiemelt kép: BritClip. Források: The Travel. Classic City. UPI. Shareably. NLC.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.