Krokodilokat istenítettek az ókori Egyiptomban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Furán fejezték ki imádatukat a krokodilok iránt az ősi Egyiptomban.

A régészek most kezdik megfejteni, milyen vallási gyakorlatok övezték ezt állatot. Arra jutottak, hogy a krokodilok többségét elfogták és feláldoztak, de volt olyan külön vallási csoport, amelyik élni hagyta az elfogott hüllőt és kényeztette, istenítette.

A krokodilokat Szobek másainak tartották. Ő az ősi vallás szerint a Nílus és víz istene. Az egyik legismertebb krokodil neve Suchus volt, akiről azt vélték, hogy Szobek reinkarnációja. A reinkarnáció lélekvándorlást jelent. Hogy egy élőlény a fizikai halála után új életet kezd más fizikai formában vagy más testben.

Így néz ki a nílusi krokodil. Fotó: Wikipédia
Így néz ki a nílusi krokodil. Fotó: Wikipédia

Suchusnak volt saját kis tava a Krokodeilopolisz nevű ősi településen, és a papok vittek neki kenyeret, húst, bort és ékszereket. Földi istenként kezelték.

A régészek most azt is megfejtették, hogyan sikerült ezeket a veszélyes hüllőket befogniuk. Erre korábban több elmélet is született. Az egyik szerint azzal hívogatták őket a Nílus partjához, hogy disznókat vertek, és azok visítása csalogatta oda az hüllőket. Most viszont több mumifikált krokodilt vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy konkrétan vadásztak rájuk. Horgot és emésztetlen pici halat találtak a nyelőcsövükben. Vagyis: ahogy elfogták, megölték a nagy részüket és azonnal múmiát csináltak belőlük. Erre utal a csaliként használt emésztetlen hal jelenléte.

Bármennyire is furcsa nekünk, azzal, hogy leölték az állatot, az ókori egyiptomiak hitük szerint örök életet adtak nekik. Úgy gondolták, a mumifikálással a halott lelkének nyújtanak menedéket. Az egyiptomi vallás szerint ugyanis a halál után először az égbe száll a lélek, de később időnként visszatér a testbe. Ehhez pedig azt tartósítani kell. (IFLScience)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!