Öt egyszerű dolog, amivel megőrizhető egy barátság

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az emberek társas lények, és vágynak a kötődésre. Ugyanakkor néha nem tudjuk, hogyan kapcsolódjunk a másikhoz.

A Psychology Today egyik szakértője hat egyszerű pontban összefoglalta, mik azok a dolgok, amik mindkét féltől szükségesek egy jó, egészséges és hosszútávú baráti kapcsolathoz. Megosztjuk veletek, miket tanácsolt:

1. Ne hazudj!

A kapcsolatok bizalomra épülnek. A bizalmat pedig a legkönnyebben hazugsággal lehet elveszíteni. Pedig a bizalom nagyon fontos. Ha megvan, nagyobb eséllyel lehetsz önmagad anélkül, hogy attól félnél, a másik nem fogad el. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne más véleményetek. Pont hogy lehet, de nem kell félnetek attól, hogy elítél a másik érte.

2. Vedd észre!

Ha a másik szomorú, dühös, feszeng vagy fél, ne fordulj el tőle, hiába kényelmetlen neked. Kérdezz rá, hogy baj van-e, tudsz e segíteni. Ha nem is akar róla beszélni, biztosan tudni fogja, hogy figyelsz rá, ha észreveszed, hogy nincs jól, és ezt jelzed is neki.

3. Ne ítélj rögtön!

Ha a másik valami furát tesz vagy mond, először próbáld meg megérteni őt, mielőtt ítélkeznél. Van-e oka arra, hogy máshogy viselkedjen, mint szokott? Történt vele valami? Rá is kérdezhetsz és megbeszélheted vele, hogy segítsen megérteni. Visszakanyarodva: ha van bizalom, simán megteheted.

4. A nevetés fontossága

Egy kutatás szerint már annyitól is kicsit jobb kedvünk lesz, ha magunkra erőltetünk egy röhögést. Nevetés közben ugyanis egy oxitocin nevű hormon szabadul fel a testben, ami sok más mellett öröm érzést okoz, de a kötődést is elősegíti. Együtt nevetni valakivel az egyik legjobb dolog a világon.

5. Beszélgess, ne csak beszélj!

Tök jó, ha van, akinek elmondhatod az örömödet, bánatodat, de fontos, hogy beszélgess a másikkal, ne csak beszélj. Főleg vitákkor érdemes a másikat is meghallani és figyelni arra, amit mond, nem csak hajtogatni a magadét. A kapcsolatok kétoldalúak, nem közönséged van, hanem barátod, társad.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.