Melyik állatok élnek a legtovább?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A kérdést egy Kispolgár tette fel a szerkesztőségnek a Miért? rovatban. Szerencsések vagyunk, mert már sok jó kérdést kaptunk, és most téged is arra bátorítunk, hogy keress minket azzal kapcsolatban, ami érdekel! A részleteket ide kattintva találod.


A valaha élt legidősebb személy a francia Jeanne Calment volt (1875-1997), aki 122 évet és 164 napot élt. Ez igen szép kor, de csak az embereknél: az állatok simán leköröznek minket! Néhány kis koszfoltnak tűnő élőlényre pedig nem is mondanánk rá elsőre, hogy állat. Nehéz dolog pontos listát készíteni a legtovább élő állatokról, mert még a külföldi tudományos lapok sem tudják mindig tökéletesen rangsorolni őket. Összeszedtünk hát néhány állatot, akik a legismertebb összesítések első helyezettjei között voltak!

Szivacsok és korallok

Bár a tengeri szivacsokat gyakran kőzeteknek vagy növényeknek gondolják, valójában az állatvilág tagjai. Az üvegszivacsok (Hexactinellida) életüket kemény felületekhez tapadva töltik, és a vizet szűrve fogyasztják a baktériumokat és a planktonokat. Üvegvázas felépítésük élőhelyet biztosít más állatoknak, például apró rákféléknek. Becslések szerint az üvegszivacsok több mint 10 000, legfeljebb 15 000 évig élhetnek. A kutatók által az Antarktisz egyik öblében, a Ross-tengerben megfigyelt egyik üvegszivacsot tartják a bolygó legidősebb élő állatának. A mélytengeri feketekorallok szintén figyelemre méltóan hosszú életet élnek, nem ritkán 4000 évet.

Fotó: FlickR

Sellőkagyló

A sellőkagyló (Arctica islandica) egy ehető, kemény kagyló, ami az Atlanti-óceánban honos és az egyik leghosszabb életű állat a Földön. Élettartamát 225 év körülre becsülik, de az egyik példányról már bebizonyosodott, hogy 507 évet élt. A kagylók Új-Fundlandtól egészen Észak-Karolináig megtalálhatók, de sűrűn szedegetik őket, hogy aztán az emberek szájában landolhassanak. A sellőkagylók egyébként nagyon lassan nőnek, csak hatéves korukban érettek eléggé ahhoz, hogy szaporodjanak.

Hans Hillewaert / Wikipedia

Grönlandi cápa

Ez a cápa – meglepetés! – Grönland vizeiben lakik, és 300-500 évig él. A grönlandi cápák a világ leghosszabb életű gerinces állatai. A tudósok által feljegyzett legidősebb ismert egyedek körülbelül 400 évesek, bár a nagy hibahatár miatt lehetséges, hogy több mint 500 évig is élhetnek ezek a szép nagy állatok. A kutatók úgy vélik, hogy az észak-atlanti és a sarkvidéki óceánok hideg vizei segíthetnek lelassítani a cápák anyagcsere-folyamatait, ami meghosszabbítja az élettartamukat. A cápák 7 méter hosszúra is megnőhetnek, és étrendjükben számos más állat, köztük halak és tengeri emlősök, például fókák is szerepelnek. 500 éven át mondjuk elég unalmas lehet ez a menü.

NOAA Okeanos Explorer Program / Wikipedia

Óriásteknős

Az óriásteknősök köztudottan nagyon sokáig élnek, ami nem is csoda. Nemcsak óriásiak, hanem óriási nyugiban töltik a mindennapjaikat, naponta akár tizenhat órát is alszanak, és füvet, illetve mindenféle növényt rágcsálnak. Átlagosan 100-150 évig élnek, némelyikük még ennél is tovább. Egy aldabrai óriásteknős 2006-ban, 250 éves korában halt meg. Egy másik híres teknős, Jonathan állítólag 191 éves, és talán ő a legidősebb ma élő szárazföldi állat. Szent Ilona-szigetén él, és egy állatorvos gondozza. Januárban a brit királyi család tagja, Eduárd herceg látogatta meg őt, ami azért is érdekes, mert az állat 1947-ben még Eduárd édesanyjával, a két éve elhunyt II. Erzsébet királynővel is találkozott. De lehet, hogy már nem emlékszik.

Jonathan. Kevin Gepford / Wikipedia

+1: A halhatatlan liga

Ez a lista nem lehet teljes a halhatatlan állatok nélkül! A Turritopsis dohrnii medúza a bolygó egyetlen ismert halhatatlan faja. Ezek az apró, átlátszó állatok a világ óceánjaiban élnek, és képesek visszaforgatni az időt, pontosabban: visszatérni az életciklusuk egy korábbi szakaszába. Mintha a pillangó visszaváltozna hernyóvá, vagy egy béka ebihallá. A medúza amolyan lárvastádiumban kezdi az életét, majd polippá, később medúzává fejlődik. A trükk az, hogy a kifejlett egyedek – ha valamilyen stresszhatás éri őket – képesek visszaalakulni apró szövetfoltokká, hogy aztán újra polipok legyenek és így tovább, újra és újra. Ha pontosak akarunk lenni, meg kell jegyeznünk, hogy ez a medúza sem teljesen halhatatlan, hiszen mások megehetik és elpusztíthatják őket!

The Immortal Jellyfish.com

A medúzák halhatatlanságát a csalánozók törzsébe tartozó hidra is produkálni tudja, csak másképp. Ezek az apró állatok többnyire egy helyben töltik a napjaikat az édesvízi tavakban vagy folyókban, és a csápjaikkal szerzik meg a zsákmányt, amire szükségük van. A hidrák nem öregednek, mert a sejtjeik végtelen megújulási képességgel rendelkeznek! A tudósok sem értik pontosan ezeket az alig néhány milliméteres lényeket, de azt már tudják róluk, hogy melyik molekulájuk a kulcsa a különlegességüknek: egyszer talán pont tőlük tanuljuk meg, hogyan lehet megállítani az öregedést.

Coveredinsevindust / Wikipedia

Források: International Fund for Animal Welfare. Open Mind. Live Science. One Kind Planet. BBC Science Focus. Adventure Canada, Mindful Explorer.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."