Élő bőrt varázsoltak a tudósok egy robot arcára

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Japán tudósok megtalálták a módját annak, hogy élő bőrt rögzítsenek a robotok arcára. Ezzel szerintük valósághűbb arckifejezéseket lehet elérni. A Tokiói Egyetem tudóscsapata az emberi szövetek felépítését másolta le a bőrhöz. A mesterséges bőr laboratóriumban készül, élő sejtek felhasználásával, és nemcsak puha, hanem begyógyul, ha megvágják valahol.

A kutatók szerint a módszer megnyitja az utat a meggyőzően valósághű, mozgó robotok készítéséhez. Már korábban is próbálkoztak azzal, hogy bőrt szereljenek robotokra, de egyik projekt sem volt túl sikeres: amikor mozgott a robot, megsérült a szövet.

A műbőrrel létrehozott rémlény csak prototípus, tehát készülnek majd belőle szebb változatok is, ami nem lenne baj, mert jelen állapotában kissé horrorisztikusan fest:

Kép: Shoji Takeuchi Laboratory, The University of Tokyo

A mesterséges bőrhöz a tudósok úgynevezett fibroblaszt sejteket használtak fel, illetve kollagént: ezeket a robotarc felszínén kialakított mélyedésekbe helyezték, ami megtartotta a bevonatot és az archoz kötötte a bőrt.

A kutatók szerint a bőr rugalmassága és a „tapasztó módszer” segítségével a robot már tud úgy mozogni, hogy nem válik le és nem szakad le róla a bőr. Még sok évnyi tesztelésre lesz szükség ahhoz, hogy a technológia elérhető közelségbe kerüljön. De ha egyszer megtörténik, akkor jól jöhet a sebészeti és a kozmetikai eljárásokban is. Az emberbőrű robotok további jövőjéről inkább nem most gondolkodunk. (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Orbán szerint le akarják őt cserélni, elveszett egy csomó bitcoin – híradó

A TikTokos fitneszguruk több mint fele hülyeségeket beszél, nézzünk inkább üstököst.

Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

Egyre több sportoló vállalja fel mentális betegségét.