Mikor lesz Ukrajna EU-tag?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A héten megkezdődtek a hivatalos csatlakozási tárgyalások Ukrajna és az Európai Unió között. Ez fontos lépés előre, de a folyamat biztosan évekig fog tartani. Egyébként Ukrajna mellett Moldova is elindította a tárgyalásokat.

Ahhoz, hogy egy országot felvegyenek az unióba, rengeteg feltételnek kell megfelelnie. Ilyen a költségvetés egyensúlya, a korrupció visszaszorítása. De igazodni kell egy sor fogyasztóvédelmi szabályhoz, környezetvédelmi előíráshoz, és az európai ipari szabványokhoz számos területen, a halászattól az energiatermelésig. Át kell írni egy csomó törvényt, hogy azok megfeleljenek az EU értékeinek és jogi alapelveinek. Ezek közé tartozik az emberi jogok tiszteletben tartása.

Vérüket adták a tagságért

Ez különösen nehéz és lassú folyamat egy háborúban álló országban. Ukrajnát 2022 februárjában támadta meg Oroszország. Tulajdonképpen az orosz betolakodáshoz éppen az vezetett, hogy az ukránok népszavazáson kifejezték, hogy csatlakozni akarnak az EU-hoz. Ezt az akkori oroszbarát elnök nem akarta tudomásul venni, mire kitört a forradalom. Az elnök Moszkvába menekült.

Oroszország viszont nem akart lemondani arról, hogy Ukrajnát befolyása alatt tartsa. Előbb gazdasági eszközökkel próbáltak nyomást gyakorolni, majd megszállták a Krím-félszigetet, és orosz zsoldban álló lázadók segítségével két megyét is. Ukrajna viszont ezután sem kívánt visszatérni a diktatórikus „orosz világba”. Ezután döntött úgy Oroszország, hogy erőszakkal foglalja el.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csatlakozás előkészítéséről tárgyalnak. Fotó: Európai Bizottság

A csatlakozási tárgyalások elindítása fontos jelzés az ukránoknak, hogy kitartó és áldozatos harcuknak van értelme és célja. Ehhez egyébként az EU nagyon komoly, százmilliárd eurós pénzügyi segítséget is mellékelt.

Ha egyszer valóban megérkezik az Unióba, Ukrajna roppant fontos tagállam lesz. Konkrétan a legnagyobb területű; ezt a címet ma Franciaország birtokolja. A világ egyik legjelentősebb gabonatermelőjeként pedig rendkívüli hatása lesz az uniós mezőgazdaságra.

Erre azonban legkorábban 2030-ban kerülhet sor. Szinte biztos, hogy a dolog csúszni fog. És persze minden azon múlik, hogyan és mikor sikerül véget vetni a háborúnak.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!