Miért vagyunk büdösek, ha izzadunk?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az anyukád biztosan emlékszik még arra a pillanatra, amikor az addig illatos kisgyereke először kezdett olyan lábszagot árasztani, hogy abban megállt volna a kés is. Bizony, a kamaszodással együtt jár a büdi is, és nemcsak a láb lesz büdös, hanem a hónalj és az intim testrészek is.

Ez azért van így, mert a kamaszkorban rengeteg minden megváltozik a testedben. Felerősödik a verejtékmirigyek működése, és elkezdesz jobban izzadni, mint eddig. Az izzadást nemcsak a meleg és a mozgás, hanem a stressz is kiválthatja, ez utóbbiból kamaszkorban kijut neked bőven.

És még csak meg se kell mozdulni hozzá.

Az izzadság önmagában nem büdös, de amikor kölcsönhatásba lép a bőrön található baktériumokkal, akkor kialakul a testszag.

Unsplash

Ez egy teljesen természetes dolog, nincs ember – se fiú, se lány –, aki ne szaglana, ha alaposan megizzad. Viszont a testszag zavaró lehet, ápolatlannak, hanyagnak tűnhetsz miatta.

A jó hír viszont, hogy könnyen lehet tenni ellene. Ráadásul nem is nagyon kell extrém dolgokra gondolni, a rendszeres mosakodás és egy jó dezodor már meg is oldja a kérdést. Arra is érdemes odafigyelni, hogy ne fújd magadra a fél dobozt, mert a túlzásba vitt illatosítás néha kellemetlenebb, mint a testszag.

Lassan elég nagy vagy ahhoz, hogy saját tisztálkodószereid, kozmetikumaid legyenek. Viszont lehetőleg ne osztozz már a szappanodon és a golyós vagy stiftes dezodoron. Ugyanaz az elv, mint a fogkefénél, az is csak a tiéd. És hiába vagy mosdás után tiszta és illatos, ha egész héten ugyanazt a zoknit és pólót hordod. Erre egyébként egy kutatás szerint a fiúk sokkal hajlamosabbak, valamiért később kezdenek el foglalkozni ilyesmivel és sokszor lustábbak is.

Unsplash

Azt viszont nem lehet mondani, hogy a fiúknak alapvetően erősebb testszaga lenne, mint a lányoknak. De a lányok érzékenyebbek erre. Nincs ugyan biztos magyarázat rá, de a lányok előbb érnek, előbb kezdi érdekelni őket, hogy mit gondol róluk a környezetük, úgyhogy valószínűleg ezért fontosabb nekik, hogy jó benyomást tegyenek. Az ápoltság pedig egy fontos lépés ehhez.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.