Ötletek a nyári szünetre, hogy ne mindig a gép előtt ülj

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Berobbant a vakáció és vele a forróság is, de ez nem jelenti azt, hogy szeptemberig muszáj gép előtt punnyadni. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amivel elütheted az időt a következő hetekben, de olyan programokat is hoztunk, amiket a barátaiddal, a családoddal is csinálhatsz.

Jöhet a piknik!

Piknikezni király dolog, ráadásul még a nagyvárosban is van egy kocka zöldterület, ahová elfér egy pokróc. Hűsölj egy fa árnyékában némi harapnivalóval és limonádéval, olvass egy jó könyvet vagy újságot, vagy csak élvezd a természetet és tépkedd a füvet a lábujjaiddal. Ha többen vagytok, vigyetek frizbit, labdát, de ha megfelelőek a körülmények, egy vízibomba-csata sem rossz ötlet. Vihetsz magaddal egy nagyítót, hogy közelebbről is megvizsgáld a fűben mászkáló bogarakat, vagy buborékfújót, amivel szintén órákig el lehet szórakozni.

Unsplash

Társasjátékozz!

A legtöbb társasjáték nagyon drága, de néhány ezer forintért már lehet kapni olyanokat, amik az egész család számára jó szórakozást jelenthetnek. És szinte biztos, hogy otthon is lapul valamiféle régi darab, ami már évek óta csak arra vár, hogy játsszon vele valaki. Porold le és fejleszd tovább őket, vagy találj ki saját szabályokat! Ugyanezt megteheted egy-egy pakli kártyával is: Uno, römi, csapd le csacsi vagy színre szín – a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Unsplash

Könyvtárban voltál már?

Mikor voltál utoljára könyvtárban? Sőt! Voltál már VALAHA könyvtárban? Ha nem, itt az idő, hogy megnézz egyet. A legtöbb helyi könyvtárban találsz olyan könyveket, amik a korodnak megfelelők és még érdekelhetnek is téged. Senki sem hibáztat azért, ha a kötelező olvasmányokkal hadilábon állsz – a lényeg, hogy olvass valamit! Úgyis evés közben jön meg az étvágy. És így van ez az olvasással is.

Unsplash

Kézműveskedj!

Akár a gyöngyfűzést, akár a sólisztgyurmázást, akár a papírmasézást választod, biztos, hogy hosszú napokra találsz magadnak elfoglaltságot. Ha a kezeddel dolgozol, az nem csak a mozgásodat, de az agyadat is fejleszti. Készíthetsz otthon biztonságos hozzávalókból slime-ot, festhetsz köveket, amikkel utána dekorálhatod a szobádat, vagy csinálhatsz házi fürdőbombát is. A lényeg, hogy kóstolj bele abba az élménybe, hogy milyen, amikor a kezeddel teremtesz valamit a semmiből.

Unsplash

Házi moziélmény

Ma már nem kell vagyonokat költeni arra, hogy az ember jó filmeket lásson. Csapj egy jó moziestét a barátaiddal vagy a családoddal otthon. Válasszatok filmeket, készítsetek hozzá házi jégkrémet, csináljatok gyümölcstálat és egy nagy adag színes limonádét. Rendezzétek be a nappalit, hogy minden csak egy karnyújtásnyira legyen és máris mehet a mozimaraton! A bátrabbak akár azzal is megpróbálkozhatnak, hogy kritikát írnak a látottakról. Hiszen véleményetek biztos lesz a filmről.

Unsplash

Végezz tudományos kísérleteket!

Ha az iskolai kémiaóra nem is nyerte el a tetszésedet, még akkor is közel kerülhetsz a tudományhoz! Például látványos kísérletekkel. A neten rengeteg olyat találsz, amihez nem kell sem védőszemüveg, sem kötény, csak néhány egyszerű hozzávaló. Csinálhatsz borsfutamot, ha egy pohár vízbe borsot öntesz, majd egy csepp mosógatószert adsz hozzá, színezhetsz káposztaleveleket ételfestékkel, készíthetsz „felrobbanó” uzsonnászacskót, vagy kipróbálhatod az egyik legnépszerűbb kísérletet: ehhez tejet kell öntened egy tálba, majd néhány csepp ételfestéket kell rácsöppentened. Ha egy mosogatószerbe mártott fülpiszkálóval felzavarod a foltokat, a színek gyönyörű örvénylésbe kezdenek.

Unsplash

Építs bunkert!

Kuckót építeni nemcsak király dolog, a személyes tér létrehozása amolyan evolúciós szükséglet is. Akár a kertben, akár a lakásban tudsz lekeríteni magadnak egy kis részt, nem fogod megbánni. Elő a párnákkal, a lepedőkkel, a seprűnyéllel, a csipeszekkel, a nem használt cipősdobozokkal és építs magadnak egy szuper kis búvóhelyet! Egy-egy elemes izzósort már néhány száz forintért is kapsz a nagyobb üzletekben, de papírdíszekkel, virágokkal is feldíszítheted a személyes teredet. Bentre aztán mehet néhány kocka csoki, egy-egy kényelmes plüssállat vagy akár elemlámpa is.

Unsplash

Ha a fenti ötletek között nem találtál semmi érdekeset, nézd végig a Micsináljak nevű sorozatunkat! Írtunk már a házi filmforgatásról, a varrásról, a puzzle-özésről, a terráriumkészítésről, a kollázsolásról, a makettezésről, a gitározásról, az ültetésről és a kötögetésről is.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.

Icipici kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkáron

Az apró hüllő csak olyan hosszú, mint a kisujjad.