A világ legrégebbi mélytengeri hajóroncsát találhatták meg

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy körülbelül 3300 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóra bukkantak a Földközi-tenger fenekén.

Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint a roncsot a rakománnyal együtt találták meg: a hajón több száz ép korsó volt, ezekben akkoriban árut tároltak. Az Izrael északi partjaitól mintegy 90 kilométerre, 1800 méteres mélységben felfedezett ősi hajó a legrégebbi, amelyet valaha a mélytengerben találtak.

Eddig minden, a bronzkorból (ami valamivel több mint 5000 évvel ezelőtt kezdődött) származó roncsot a partvonalakhoz közeli sekély vizekben fedeztek fel. A jelenleg ismert legrégebben elsüllyedt hajó például a görög Dokosz sziget partjainál található, és a feltételezések szerint körülbelül 4200 éves lehet.

A mostani hajó felfedezése a tudósok szerint megváltoztatja az ókori hajózási képességekről alkotott teljes képünket, hiszen ez az első roncs, amit ilyen messze találtak meg a szárazföldtől.

Fotó: Izraeli Régészeti Hatóság

A kutatók eddigi feltételezése az volt, hogy a korszakban a kereskedelmet a part mentén hajózva bonyolították le. Az újonnan felfedezett hajónak azonban nem volt rálátása a szárazföldre, az utasai pedig valószínűleg a nap és a csillagok helyzetének segítségével tájékozódtak a vízen.

A hajót és rakományát egy nagy földgázkutató és -kitermelő vállalat vette észre, amikor a tengerfenéken kutakodott. A cég szerint a hajó 12-14 méter hosszú, a korsókban (amforákban) pedig olaj, bor és más mezőgazdasági termékek lehettek. A régészek szerint egy ekkora rakomány arra utal, hogy a hajó legénységének jelentős kereskedelmi kapcsolatai voltak.

Izraeli Régiségügyi Hatóság

A hajó eredetéről vagy történetéről egyelőre keveset tudni. A tudósok arra tippelnek, hogy a hajó valamilyen vészhelyzet miatt süllyedt el, például egy vihar vagy egy kalóztámadás miatt. Mivel a hajó a mélykék tenger fenekén pihent, jó állapotban maradt, hiszen védve maradt a hullámoktól, áramlatoktól és a búvároktól is – a kutatás tehát folytatódhat és folytatódik is. (AP, IFL Science)

Kiemelt kép: Izraeli Régészeti Hatóság 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.