Hungarikum lett a sűrített paradicsom. De mi az a hungarikum?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A minap bejelentette az Agrárminisztérium, hogy hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom. A hungarikum szót biztosan te is hallottad már, és még ha nem is érted pontosan, mit jelent, valószínűleg van sejtésed róla.

A hivatalos definíció szerint „a hungarikum gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.”

Azaz lefordítva nagyjából azt jelenti, hogy JELLEGZETES MAGYAR VALAMI, amit külföldön és itthon is a magyarság eredményeként tartanak számon, legyen ez termék, természeti érték, étel stb.

Gulyásleves. Ralf Roletschek / Wikipedia

Hogy mi lesz jellegzetes magyar valami, azt törvény szabályozza és egy bizottság dönti el. Már a 2000-es évek elején felmerült, hogy a magyar nemzeti értékeket összegyűjtse és értéktárakba rendezze valaki. Ennek az volt a célja, hogy védjék és megőrizzék ezeket az értékeket a következő nemzedékek számára, azaz nektek. 2012-ben létrejött a hungarikumtörvény és azok a bizottságok is, amik döntenek arról, mi kerülhet be a hungarikumok közé.

A jellegzetes magyar valamik először a Magyar Értéktárba kerülhetnek, onnan terjeszthetők fel a Hungarikumok Gyűjteményébe. De attól, hogy valami bekerült az értéktárba, még nem biztos, hogy hungarikum is lesz. A bizottságnak döntenie kell arról, hogy ez a valami csak egy adott megyében, helyszínen ismert és kiemelt fontosságú, vagy máshol is ismerik, szeretik, használják, így egész Magyarországot tudja „képviselni”.

Hungarikumok Tihanyban. Wikipedia

Hungarikum például a lángos, a dobostorta, a bajai halászlé és a gulyásleves. De hungarikum például Puskás Ferenc életműve is. Nem véletlenül történik meg oly gyakran, hogy ha külföldön jár egy magyar, akkor a helyiek azt emlegetik neki, hogy „Puszkász, Puszkász.” De ide tartozik a Hévízi-tó, a kürtőskalács vagy az egri bikavér.

Az Értéktárban többek között olyan dolgok találhatók, mint a klasszikus magyar nóta, a Magyar Népmesék tévésorozat, a vecsési savanyú káposzta vagy a fagyasztott mirelit termékek. A Mirelite amúgy egy márkanév, amit a Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság hozott létre (Mezőgazdasági és Ipari Rt. + Elite).

Városliget, Budapesti Ipari Vásár, 1960. Fortepan / Erky-Nagy Tibor

Az Agrárminisztérium közlése szerint tehát bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

  • a kocsi, egy magyar eredetű lófogat, amely már 500 évvel ezelőtt növelte a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát.
  • Hungarikum lett a szaloncukor, ami a karácsony elmaradhatatlan része, és a XIX. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos terméke.
  • És a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom, ami kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készül.

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik

  • a pápai sonka, amely a pápai húsipar híres terméke,
  • és a déli harangszó, ami, nos, a déli harangszó.

A magyar és nyugati hagyomány szerint a déli harangszó az 1456. július 22-én kivívott nándorfehérvári diadallal függ össze, amikor a középkori keresztény Magyar Királyság déli kapujának tartott végvárat Hunyadi János megvédte a muszlimok támadásától.

A harangszóval és a paradicsommal, meg a szaloncukorral tehát összesen 92 hungarikumunk van, és 154 nemzeti értéket tartunk számon.

Forrás: Hungarikum.hu. Kiemelt kép forrása: Pixabay, Aranyfácán, Wikipedia.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.