Új tanársztrájk jöhet, megkerült a betlehemi póni – hírek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Újra sztrájkolhatnak a pedagógusok, holnap erről egyeztetnek a tanárok képviselői a Belügyminisztériumban. A tervezett időpont január 31-e. A sztrájk akkor maradhat el, ha a pedagógusok 11 pontból álló követelései teljesülnek. Ezek között szerepel például az azonnali 50 %-os béremelés (most 10 %-ot ajánlottak nekik), a tanárok kötelező óraszámának csökkentése és az önálló Oktatási Minisztérium felállítása is. A tanárok azt is követelik, hogy a rájuk erőltetett státusztörvényt vonják vissza. A pedagógus-szakszervezetek szerint lenne is elég tanár, aki részt venne a januári tiltakozásban, a minisztérium viszont úgy látja, nincs miért sztrájkolni. Úgy látják, a tanárok elégedettek a mostani helyzetükkel, hiszen idén szeptemberben nem mondtak fel tömegesen. (hvg.hu)

Megegyeztek az új menekültügyi és bevándorlással kapcsolatos törvényről az uniós országok. Az évekig tartó tárgyalás eredménye, hogy öt olyan jogszabály születhet, ami szabályozza, hogy ki és milyen módon léphet be az Európai Unió területére. A tervezet lényege, hogy amíg nem derül ki egy menedékkérőről, hogy tényleg menekülni kényszerült a saját országából, addig zárt helyen kell őrizni. A menekültstátuszról szóló vizsgálat legfeljebb hét napig tarthat.

Az is benne van a megállapodásban, hogy az országoknak milyen feladataik vannak a menedékkérőkkel kapcsolatban. Szabályozzák például, hogy milyen adatokat kell felvenni és tárolni az ide érkezőktől, ha már elmúltak hatévesek. Azoknak az országoknak, ahova nagy számban érkeznek menekültek (pl. Görögország, Olaszország, Spanyolország), a többi tagállamnak segítenie kell. Külön kitérnek arra is, hogy mi van akkor, ha a bevándorlók az unió belső rendjét veszélyeztetik. A megállapodás után elkészülő szabályozás minden tagállamra nézve kötelező lesz. Orbán Viktor nyilatkozatában elutasította az új megállapodást. (hvg.hu)

Ülősztrájk a lengyel köztévében. Jaroslaw Kaczynski pártja, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) 8 évig volt hatalmon Lengyelországban. Ezalatt a közmédiában szinte alig szólalhattak meg ellenzéki politikusok, minden műsor a kormánypártot fényezte. Az őszi választások után viszont ő és pártja került ellenzékbe, az új miniszterelnök pedig azt mondta, addig nem adnak pénzt az állami médiának, amíg az elfogult. Donald Tusk, az új kormányfő „pártatlan és elfogulatlan” állami médiát akar, ezért a lengyel közmédia korábbi vezetőit lecserélik. Erre a hírre Kaczynski pártja politikusaival és néhány támogatójával ülősztrájkba kezdett a lengyel tévé székházában. Úgy tűnik, ellenzékben hirtelen fontos lett neki, hogy ne csak a kormánypártok beszélhessenek a közmédiában. 444.hu

Senkit nem lehet felelőssé tenni a Nemzeti Színházban történt súlyos baleset miatt, ezt állapította meg a most lezárult vizsgálat. Ezért az igazgató, Vidnyánszky Attila mégsem mond le a Nemzeti Színház éléről. November elején, a Rómeó és Júlia előadása közben két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó súlyosan megsérült, amikor több métert zuhantak a díszlet felső emeletéről. Mindkettőjüket meg kellett műteni, és még egyikük sem gyógyult meg azóta. A baleset után az igazgató beadta a lemondását, ezzel elismerte felelősségét. A színház belső vizsgálata viszont azt találta, hogy senki nem tehető egy személyben felelőssé, így Vidnyánszky visszavonta a lemondását. (hang.hu)

Vezetőváltás lesz a Momentum nevű párt élén, miután lemondott az elnök, Gelencsér Ferenc. Vele együtt távozik a teljes elnökség. A párt élére visszatérhet Donáth Anna, aki másfél éve gyermeke születése miatt mondott le az elnöki posztról. Donáth Annától azt várják, hogy a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választások előtt erősítse meg a Momentumot, ugyanis a közvélemény-kutatások szerint nem áll jól a párt és sok a belső konfliktus is. Donáth Facebook-bejegyzéséből az is kiderül, hogy nem egyedül térne vissza egy hivatalos tisztújítási folyamatot követően, hanem a Momentum legnépszerűbb politikusaiból  álló elnökségi csapattal. (Telex)

Két faluval odébb találták meg az adácsi betlehemből ellopott pónit.  A lovat kedd este kezdték keresni, amikor a Heves megyei település polgármestere, Soha Márton kiírta a Facebookra, hogy a póninak nyoma veszett. Előkerült egy videófelvétel is, amin látszik, hogy kedd éjjel egy fekete autóval hajtják ki a pónit a faluból. Végül a nyomok Jászárokszállásig vezettek, itt egy udvarban meg is találták a lovat. A rendőrség végül lefoglalta, és ma visszakerült az adácsi művelődési ház udvarára, ahol a póni egy szamár társaságában látható és simogatható az itt felállított betlehemben. Közben Spanyolországban abból volt botrány, hogy két fiatal ellopta a Kisjézust az egyik betlehemből, majd a TikTokon kétezer eurós váltságdíjat követeltek érte. A tetteseket a spanyol rendőrség elfogta. (TelexTelex)

Adács pónija (forrás: Facebook)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."