Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A héten fogadta el a parlament azt a törvényjavaslatot, miszerint korlátoznák a mobilhasználatot a sulikban. Ez nálunk egyelőre nem teljes tiltást jelent, de hogy mit pontosan, azt nem tudni. Ha életbe lép a törvény, nyilván minden suliban előbb-utóbb kiderül. Az indoklás az volt, hogy a mobilozás eltereli a diákok figyelmét, és lehetőséget ad netes zaklatásra.

Az UNESCO, vagyis az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete még tavaly javasolta, hogy tiltsák be teljesen a sulikban a mobilokat. Ezt azzal indokolták, hogy sajnos hajlamosak vagyunk túl sokat használni az okostelefonokat, ennek pedig számos rossz hatása van.

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

A szervezet elismeri, hogy az okostelók és a net nagyon hasznosak, rengeteg bennük a tanulási és közösségteremtő lehetőség. De a hátrányokról sem szabad megfeledkezni – mondták. Ők a figyelemelterelést hozták fel, hogy a diákok tanulási képességére negatív hatással van, ha a suliban is használhatják a készülékeket.

Jelenleg nagyon kevés országban tiltott a mobilhasználat a sulikban. Ide tartozik Franciaország, Olaszország, Finnország, idén januártól Hollandia, és az Egyesült Királyság is nemrég fogadta el a tiltó törvényt. A törvény nemcsak a mobilokra, hanem az okosórákra is vonatkozik. Ez alól csak orvosi papír esetén tesznek kivételt olyan tanulóknál, akiknek szükségük van valamelyik eszközre, mert például fogyatékossággal élők.

Az okostelefont egyébként a XXI. század fő függőségokozójának is hívják. A függőség káros következménye többek között, hogy átveszi az uralmat az ember élete felett, kellemetlen testi és mentális tüneteket okoz, szorongáshoz, depresszióhoz is vezethet.

Kutatások a következőket mutatták ki gyakori következményként a túlzott mobilhasználattal kapcsolatban:

  • rosszabbul alszunk,
  • nehezebben tudunk koncentrálni,
  • fájhat a nyakunk, hátunk attól, ahogy folyton a képernyőt nézzük,
  • romolhat a látásunk,
  • a túl sok ingertől stresszesebbek lehetünk, amitől a kapcsolataink is romolhatnak,
  • és az énképünk is romolhat.

Ha kipróbálnád a digitális detoxszot, csökkentenéd a telóidődet, ide kattintva olvashatsz hozzá tippeket.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.