Még az ág is húzza: sétáló fa nyert egy rangos versenyen

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Új-Zélandon megrendezték az év fája versenyt, ahol a győztes szinte azonnal világhírű lett. A fa egy Metrosideros robusta, azaz északi rātā, ami egy Új-Zélandon honos erdei fa. 25 méteresre vagy magasabbra is megnő, ez a példány 32 méter magas.

És pont úgy néz ki, mint aki megy valahova.

Gareth R. Andrews / Tree of Year

A „Sétáló fa” Karamea közelében, Új-Zéland Déli-szigetének nyugati partján nő. A nevét onnan kapta, hogy hasonlít a J. R. R. Tolkien által kitalált entekhez. Ők a fák pásztorai, amolyan őrök, akik a természetre vigyáznak. Trufa és Pippin keveredik közéjük A gyűrűk ura: A két toronyban.

A rātā életét egy másik gazdafához tapadva kezdi meg. Végül a gyökerei elérik a földet, és beborítja az eredeti gazdafát. A faj akár 1000 évig is élhet. Nem világos, hogy a Sétáló fa milyen idős, de létezéséről körülbelül 1875-ben már tudtak.

A fa egyértelmű győztes lett a versenyen, aminek a szervezői közölték: a magas fa „egyedülálló megjelenésével és lenyűgöző élettörténetével rabul ejtette az új-zélandiak szívét és képzeletét”. Milyen szép, nem igaz?

A fa megelőzte a többi gyakran fotózott fát is, például a Wānaka-tóból kiemelkedő fűzfát, amely annyira ismert, hogy saját hashtaget kapott: #thatwanakatree. (Guardian)

Away with Maja / Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.