A Fideszé a legtöbb EP-képviselő, Karácsony maradt Budapest élén

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A huszonegy képviselői helyből tizenegyet szerzett meg a Fidesz az európai parlamenti választáson. Hét képviselőt küld Magyar Péter Tisza Pártja, kettőt a Demokratikus KoalícióMSZPPárbeszéd szövetség, és egyet a Mi Hazánk. A Fidesz a szavazatok 44,6 százalékát kapta, a Tisza Párt 29,7-et. Ez a kormánypárt számára gyenge eredményt jelent, a mindössze két hónapos Tiszának viszont elég komoly sikert.

A Momentum kiesett az EP-ből, a Kutyapárt pedig nem került be.

Karácsony Gergely rendkívül szoros versenyben, mindössze 324 szavazattal megőrizte főpolgármesteri székét Budapesten. A minimális különbség és a sok érvénytelen voks miatt valószínűleg újra fogják számolni a szavazatokat. Igen sok érvénytelen szavazat is született, ezeknek oka lehet, hogy a visszalépett fideszes Szentkirályi Alexandra nevét kézzel húzták ki a szavazólapokról.

A főváros közgyűlésébe, azaz „parlamentjébe” öt párt, illetve pártszövetség került be. A Fidesznek és a Tisza Pártnak 10-10, a Párbeszéd-DK-MSZP szövetségnek 7, az MKKP-nak és az LMP-nek 3-3 képviselője lesz.

Országosan néhány városban hozott változást a választás. Megszerezte a kormánypárt Eger, Miskolc, Salgótarján és Baja városát. Az ellenzék nyert viszont Szolnokon és Nagykanizsán. Hosszú idő után először veszítette el a Fidesz Győrt is. Pécs és Szeged ellenzéki irányítás alatt marad.

A választásról további hírekkel jelentkezünk ma.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.