Szavazós jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Éljenek a Félixszek és Annabellák!

Ma nagy szavazós nap lesz: a helyi önkormányzatok tagjait és azokat az embereket is megválasztják, akik az Európai Parlament tagjaiként képviselik Magyarországot. Budapest és a többi város vezetőjéről is döntenek azok, akik leadják voksukat.

Voksnak a szavazatot szokták hívni. Főleg újságírók, akiknek a fejébe verték, hogy a szóismétlés szörnyű bűn, ezért mindenképp más szót keresnek. Élő ember olyat egyébként nem nagyon mond, hogy na, megyek voksolni. A szó a latin vox magyarítása, ami hangot jelent. A régi latin mondás szerint vox populi, vox Dei, vagyis „a nép szava Isten szava”. Ez a szöveg aztán az évszázadok alatt a demokrácia jelmondata lett. A Népszava pedig egy újság címe.

Ha lemaradtatok a választási előrejelzésről, ide kattintva azt is elolvashatjátok.

Ma remélhetőleg a budapesti főpolgármester-választás eredményét már tudjuk nektek este szállítani, de a többire minden bizonnyal majd várni kell még egy napot. Napközben pedig olvashattok arról, mi mindent kell tudni a választásról: mi a menete, mit jelent a szavazókör és hogyan néz ki egy szavazólap.

De még a felnőttek életében sem minden a politika, sőt nekik is jót tenne, ha többet foglalkoznának koalákkal és hasonló cuki vagy érdekes dolgokkal. Úgyhogy gondoskodunk arról, hogy ne fulladjon pártoskodásba ez a szép vasárnap!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.