Két jelölt között dől el a főpolgármesterség, nagy tüntetés lesz holnap – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Mint reggel megírtuk nektek, visszalépett a főpolgármesteri versenyből a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra. A Fidesz ezzel hosszú évtizedek óta először nem állít jelöltet. Karácsony Gergely jelenlegi polgármester azonban így reagált a hírre: „Vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje.” A vasárnapi választáson tehát Vitézy és Karácsony között dől el, ki lesz a főpolgármester. (Hvg.hu)

Sajtótájékoztatót tartott Vitézy Dávid, miután kiderült, hogy Szentkirályi Alexandra visszalép. Vitézy azt mondta: „Főpolgármesterként nem fogok koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val. Ügyek és a programom mentén teremtünk többséget a Fővárosi Közgyűlésben.” Hozzátette: nem tudott a Fidesz lépéséről, és semmilyen egyeztetést nem folytatott a kormánypárttal. Ugyanezt mondta egyébként a visszalépő Szentkirályi Alexandra is, akit a Telex egy teraszon kapott mikrofonvégre. Hozzátette, az ő döntése volt a visszalépés, de egyeztetett Orbán Viktorral. (Telex)

Elég problémás egy hirtelen visszalépés, mert ilyenkorra már kész vannak a szavazólapok. Két nappal a választás előtt már nem gyártják újra a főpolgármesteri szavazólapokat Szentkirályi Alexandra visszalépése után. Ehelyett mindegyiken áthúzzák a fideszes politikus nevét. Ez összesen 1 millió 364 ezer lapot jelent. A főpolgármester-jelölt nevét a 23 budapesti kerület helyi választási irodája húzza át a szavazólapon. (24.hu)

Diónyi jég verte el Budapest északi kerületeit a kora délután kialakult zivatarban. A vihar fákat is kidöntött a III., IV. és XV. kerületben, ezek villanyvezetékeket rongáltak meg, illetve az utakat zárták el. A károk elhárítását megkezdték a tűzoltók. (Időkép)

Újabb tüntetést tart Magyar Péter szombaton Budapesten a Hősök terén, a lezárások már pénteken elkezdődnek. Pénteken este kilenc órától az Andrássy utat a Kodály körönd és a Hősök tere között, valamint szombat reggel kilenc órától a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és a Városligeti fasor között zárják majd le. Vagyis a buszok, trolik terelve közlekednek majd. (MTI)

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Facebook-oldala.
Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Facebook-oldala.

Meggyógyított, mentett madarakat és kisemlősöket engedett vissza a Fővárosi Állat- és Növénykert az állatok természetes élőhelyére. Először kora tavasszal engedtek el sünöket, és a napokban a Vác feletti Naszály térségében is. 19 széncinege, 14 fekete rigó, 7 nagy fakopáncs, 1 mezei veréb, 1 házi rozsdafarkú, 1 meggyvágó, valamint 5 nagy pele és 1 sün került vissza a természetbe a vadállatmentő központjukból. (Fővárosi Állat- és Növénykert/ Facebook)

Suzanne Collins írónő bejelentette, hogy 2025-ben új Éhezők viadala-regénye jelenik meg, aminek a címe: Sunrise on the Reaping (Napfelkelte az aratáson). Arról fog szólni, hogy mennyire könnyen vetik alá magukat tömegek a kevés kiválasztott irányításának. Előzménytörténet lesz az eddigi könyvekhez. (Variety)

(Kiemelt képek forrása: Facebook)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.