A madarak bebizonyították: kevésbé intelligensek, akik zaklatnak másokat

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A feketehátú fuvolázómadarak híresek intelligenciájukról, de nem mind egyformán okosak. Egy új tanulmány szerint a butábbakat úgy lehet kiszúrni, ha megnézzük, hogy bánnak a madártársaikkal.

A feketehátú fuvolázómadarat ausztrál szarkaként is szokták fordítani, de nem azonos azzal a szarkával amit mi itt, Európában ismerünk. Már korábban is megállapították, hogy a legokosabb madarak közé tartoznak, például gond nélkül szednek le egymásról mindenféle rájuk szerelt nyomkövető eszközt. Ez nem csak az eszükre, hanem a jó társas érzékükre is bizonyíték. Csodásan énekelnek, de egy kis részük a költési időszakban nagyon agresszív az emberrel szemben. A kutatók most rájöttek, hogy bizonyos madarak nem csak az emberekkel, hanem más madarakkal is tudnak nagyon hülyén viselkedni.

Lizzie Speechley, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársa egy felnőtt egyedekből álló csoport szociális kapcsolatait vizsgálta. A madarak közelségét, interakcióit és hangadását is értékelték, sőt intelligenciatesztet is csináltattak velük. Ebben mindenféle fedeleket kell nyitogatniuk, de csak néhány alatt volt jutalom.

J J Harrison / Wikipedia

A kutatók ugyanarra a következtetésre jutottak a vizsgálat után, mint az eddigi kutatások: a nagyobb csoportokban élő egyedek jobban teljesítettek az olyan feladatoknál, ahol meg kellett tanulni valamit. Ugyanakkor kiderült, hogy a madarak csoportban elfoglalt pozíciója is befolyásolta a teljesítményüket. Azok a madarak, akik előszeretettel gonoszkodtak a társaikkal (vagyis agresszív interakciókban vettek részt), rosszabbul teljesítettek, mint azok, akiket zaklattak.

A tudósok nem vizsgálták az ok-okozati összefüggéseket. Tehát nem tudják megmondani, hogy a megfélemlített feketehátúak a gonoszkodásra válaszként fejlesztik-e az intelligenciájukat. Az is lehet, hogy azok a madarak, akik agresszívabbak voltak, nem érezték szükségét annak, hogy tanuljanak. Egy korábbi tanulmányukban ráadásul azt találták, hogy az intelligensebb nőstény szarkák több fiókát keltettek ki, és nagyobb valószínűséggel nevelték fel őket felnőttkorukig, mint kevésbé okos társaik. (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.